Την 29η Αυγούστου ξεκινάμε την εβδομαδιαία παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης σε αιτούντες άσυλο στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί για άλλη μια φορά πολιτικές που βασίζονται κυρίως στη λογική της αποτροπής, εντείνοντας τη σκλήρυνση των ελέγχων, προωθώντας την εφιαλτική προοπτική της εξωτερικοποίησης των συνόρων και υιοθετώντας προτάσεις που οδηγούν στην παραβίαση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συνθηκών αναφορικά με τις διαδικασίες της εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας.

(...) Ειδικά για τη χώρα μας, τα «συμπεράσματα» της Συνόδου αποτελούν εφαλτήριο για τη σύναψη διμερών συμφωνιών, όπως αυτή με τη Γερμανία για επιστροφές των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα ως πρώτη χώρα εισόδου. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην εν λόγω κυβερνητική επιλογή διότι:

- Αντιστρατεύεται τη διαπραγμάτευση λύσεων που προβλέπουν δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της ανάγκης για άμεση αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου III.
- Εγκυμονεί τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης των ήδη προβληματικών συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας και της ίδιας της πρόσβασης στο άσυλο.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου

 

Επισκέφθήκαμε σήμερα την Γενική Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη η οποία ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημά μας για συνάντηση.
Της αναπτύξαμε θέματα που αφορούν την διαδικασία ασύλου, τους ασυνόδευτους ανηλίκους και την διοικητική κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

 

Πριν από ένα χρόνο η οργάνωσή μας δημοσιοποίησε την έκθεση ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ στην οποία εντόπιζε σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία ασύλου.

 

Με ανησυχία παρατηρούμε ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα που είχαμε επισημάνει παραμένουν και ότι παράλληλα εμφανίζονται νέα.

Διαβάστε το δελτίο τύπου.